Tehnica în psihanaliza copilului
Autor: Cléopâtre Athanassiou-Popesco
EFG, Bucureşti, 2024
60.00 lei
Lucrarea este destinată tuturor analiștilor, fie de copii, fie de adulți. Analistul de adulți are de câștigat din examinarea mai atentă a ceea ce permite comunicarea cu copilul. Analistul de copii va găsi în această carte material pentru a analiza propria lui practică.
Primii beneficiari ai acestei cărți sunt însă analiștii debutanți în practica lor cu copiii. Ei sunt cei cărora autoarea se adresează în primul rând, ca urmare a experienței sale de analist de copii, precum și a experienței sale de supervizor pentru analiștii de copii.
Teoria psihanalitică, de la Freud încoace, a făcut obiectul unui număr extrem de mare de publicații; activitatea clinică, la fel, deși într‑o mai mică măsură. Dar tehnica este rar abordată. Ne temem, oare, să punem în discuție calea pe care am urmat‑o pentru a ajunge la un rezultat sau altul? De parcă discuțiile tehnice ar putea scoate la iveală nu atât regulile la care ne‑am gândit, cât mai degrabă funcționarea noastră în timpul aplicării acestor reguli. De ce, într‑un anumit punct al tratamentului, am considerat potrivit să interpretăm transferul, narcisismul copilului… etc? De ce am tot amânat să ne întâlnim cu părinții? De ce am suportat o situație sau alta, în care copilul ne‑a pus, fără a putea reacționa la ea? De ce să lăsăm copilul să manipuleze cadrul nostru (cel intern, dar și cel extern)? Numeroase alte întrebări se ridică pentru analist, fie că are, sau nu, o experiență îndelungată în practica psihanalitică.